Reţete gustoase, din produse cu tradiţie

Foietaj pentru pateuri


120 minute

usor

Faina



Ingrediente

  • • 500 g făină Grania pentru prăjituri
  • • 500 g unt
  • • un pahar cu apă
  • • linguriţă cu ulei
  • • linguriţă rasă cu sare

Mod de Preparare

Iată o reţetă care necesită foarte puţine ingrediente, dar puţin mai mult timp şi răbdare din partea ta, pentru a obţine la final un foietaj pentru pateuri gustoase şi săţioase, pe care să le împărţi cu cei dragi.

Pentru început, cerne făina Grania pentru prăjituri într-un vas adânc sau pe masa de lucru. În mijlocul acesteia, fă un loc în care să torni apă, uleiul şi sarea. Amestecă bine, să nu rămână cocoloaşe, apoi frământă aluatul manual. După ce s-au încorporat toate ingredientele, iar aluatul a devenit omogen, formează din el o minge.

Pune-o la rece timp de 20 de minute, pentru a-şi mai pierde din elasticitatea dobândită în timpul frământării. Ştii că ai obţinut un aluat perfect atunci când, apăsând cu degetul, nu îşi revine la forma iniţială.

Pe masa de lucru presărată cu puţină făină, întinde o foaie de aluat de aproximativ 1 cm grosime. Peste aceasta, pune untul, pe care l-ai scurs în prealabil de apă şi l-ai întins în formă de pătrat. Adună marginile aluatului şi aşază-le peste bucata de unt, în formă de plic.

Lasă aluatul la frigider pentru 10 minute, apoi intide-l din nou, având grijă să nu iasă untul pe la margini. În caz că ţi se întâmplă să iasă untul, poţi presăra peste el puţină făină. Împătureşte foaia de aluat în 3 şi pune-o, din nou, la rece.

Repetă această operaţiune de 4 ori, lăsând, de fiecare dată, aluatul la frigider timp de câte 10 minute. După ce aluatul este gata şi s-a răcit, poţi prepara pateurile. Întinde foaia de aluat şi foloseşte un pahar pentru a decupa cerculeţe, pe care le aşezi într-o tavă. Apoi, decupează alte cerculeţe, cărora le scoţi mijlocul, folosind un pahar mai mic. Potriveşte al doilea rând de cercuri peste primele din tavă şi pune în interiorul acestora umplutura favorită.

Le poţi umple cu ciuperci, brânză sau carne.  La final, acoperă pateurile cu capacele de aluat decupate, da-le cu ou bătut pe deasupra şi rumeneşte-le în cuptor, la foc iute.


Reţete Recomandate

Cupcakes cu mălai şi căpşuni


40 minute

mediu

Malai


vezi reţeta

Cozonac nefrământat


120 minute

expert

Faina


vezi reţeta

Paste bolognese


40 minute

mediu

Paste


vezi reţeta

Inapoi la Reţete