Reţete gustoase, din produse cu tradiţie

Mămăligă pripită


25 minute

usor

MalaiIngrediente

  • • 1 litru apă
  • • 300 g mălai extra Pambac
  • • 1 linguriţă sare

Mod de Preparare

Mămăliga poate fi preparată în două feluri: fiartă sau pripită. Diferenţa dintre cele două este că pentru mămăliga fiartă, se adaugă tot mălaiul dintr-o dată în apă cu sare şi se lasă la fiert. Pregătirea mămăligii pripite constă în adăugarea treptată a mălaiului, în apă fierbinte, aşteptând ca acesta să fiarbă în mod egal. Aceasta este gata mult mai repede decât mămăliga fiartă.

Pentru început, pune apa la fiert într-un ceaun sau într-o oală smălţuită şi adaugă linguriţa de sare, împreună cu puţin mălai, presărat în ploaie. Când apă şi-a atins punctul de fierbere, poţi adăuga restul de mălai, amestecând continuu cu un tel în formă de pară sau cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloaşe.

Mălaiul se îngroaşă destul de repede la fiert, de aceea este important să nu te opreşti din amestecat, până când obţii o textură asemănătoare cu cea a unui terci mai consistent. Fierbe mămăliga timp de 8-10 minute, iar apoi, cu o lingură udată în apă rece, adună mămăliga de pe pereţii vasului spre centrul acestuia şi mai las-o să fiarbă puţin.

După ce ai luat-o de pe foc, rastoarn-o repede pe un tocător de lemn. Poţi servi mămăliga cu lapte simplu, îndulcit, bătut, iaurt, cu unt şi brânză, smântână, ouă ochiuri sau jumări.


Reţete Recomandate

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit à la Jamila Cuisine


130 minute

mediuvezi reţeta

Cupcakes cu mălai şi căpşuni


40 minute

mediu

Malai


vezi reţeta

Cozonac nefrământat


120 minute

expert

Faina


vezi reţeta

Inapoi la Reţete