Reţete gustoase, din produse cu tradiţie

Plăcinte poale-n brâu


120 minute

mediu

Faina



Ingrediente

  • 500 g făină Pambac
  • 400 g brânză de vaci
  • 2-3 linguri smântână
  • 250 g zahăr
  • 5 ouă
  • 200 – 250 ml lapte
  • 80 g unt
  • 1 plic drojdie uscată
  • 50 ml ulei
  • coajă de lămâie
  • sare
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 50 g stafide
  • esenţă de rom
  • 2 linguri griş Pambac

Mod de Preparare

O reţetă tradiţională românească, din zona Moldovei, a cărui nume are originea în obiceiurile gospodinelor din această zonă, în vechime. Se pare că femeile care purtau catrinţă, în timp ce trebăluiau prin gospodărie, ridicau un colţ al fustei şil puneau la brâu, pentru a se mişca cu mai multă lejeritate. Plăcintele “poale-n brâu” se făceau în zilele de sărbătoare, iar variantele pentru perioadele de post erau plăcintele vărzări.

Începe reţeta de plăcinte “poale-n brâu” prin a pune drojdia la înmuiat în câteva linguri de lapte călduţ, pentru 10 – 15 minute.  Între timp, pune restul de lapte într-o cratiţă, pe aragaz şi adaugă 150 de grame de zahăr, dar şi un strop de sare (sarea potenţează gustul dulce). Închide focul atunci când vezi că s-a topit zahărul.

Se bat 2 ouă şi se adaugă în laptele cu zahăr, apoi pune şi coaja de lămâie. Încălzeşte untul şi uleiul, apoi lasă-le deoparte.

Pentru aluat, pune făina într-un castron mare şi fă cu mâna o gropiţă, apoi toarnă acolo drojdia, compoziţia de ou şi lapte, dar şi jumătate din cantitatea de unt şi ulei. Urmează frământatul – o primă fază în castron, până când aluatul incorporează toate ingredientele şi apoi pe blatul de bucătărie sau pe masă, aproximativ 20 de minute. La final, vei avea un aluat neted, care nu se lipeşte. Aluatul se lasă la crescut până se dublează, adică aproximativ o oră.

Între timp, poţi pregăti umplutura plăcintelor “poale-n brâu”. Într-un castron mare, amestecă brânza scursă bine, smântâna, 2 ouă bătute bine, aproximativ 100 de grame de zahăr, cele 2 linguri de griş, un praf de sare şi cantitatea de stafide, după gust.

 Dă drumul la cuptor şi pregăteşte plăcintele. Se mai frământă câteva minute aluatul, apoi se întinde o foaie mare, de aproximativ 1 cm grosime, pe care apoi o tai în 16 pătrăţele. Fiecare pătrat de aluat se împătureşte în formă de plic, după ce se adaugă compoziţia de brânză dulce.

Înainte de a băga plăcintele poale-n brâu la cuptor, unge-le bine cu ou bătut, şi mai lasă-le să crească un sfert de oră. Apoi, pune tava în cuptorul preîncălzit şi lasă-le la copt 40-50 de minute. Poftă bună!

*Pentru opt porţii


Reţete Recomandate

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit à la Jamila Cuisine


130 minute

mediu



vezi reţeta

Cupcakes cu mălai şi căpşuni


40 minute

mediu

Malai


vezi reţeta

Cozonac nefrământat


120 minute

expert

Faina


vezi reţeta

Inapoi la Reţete