Reţete gustoase, din produse cu tradiţie

Spaghete alla matriciana


25 minute

mediu

Paste



Ingrediente

  • 180 g bacon (sau slănină de porc)
  • 500 g spaghete Pambac
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată fin
  • 750 g roşii conservate
  • ardei iute tocat
  • un pahar de vin alb, sec
  • 60 g brânză pecorino (sau parmezan)
  • sare, piper

Mod de Preparare

Acest sos italian a devenit faimos către finalul secolului XIX în Italia, fiind originar din zona Amatrice. În centrul Italiei, acest sos poate fi făcut şi fără roşii, însă în general, varianta cu suc de roşii din abundenţă este cunoscută în întreaga lume. Se pare că această reţetă a fost mâncarea păstorilor din vechime, care aveau în traistă paste uscate (neapărat spaghete), slănină de porc şi brânză de oaie pecorino. 

Prepararea reţetei de spaghetti alla matriciana începe cu prajitul baconului (care, în funcţie de preferinţe, poate fi înlocuit cu slănină de porc) în câteva linguri de ulei de măsline. Bacon-ul se prăjeşte până începe să se rumenească.

Următorul pas este să scurgi grăsimea rezultată din tigaie, să adaugi ardeiul iute şi ceapa, pe care o laşi în tigaie până devine aurie. Apoi, torni vinul şi laşi totul să fiarbă maxim 5 minute, fără capac, la foc iute. După ce vinul a scăzut un pic, adaugi roşiile. Astfel aromat, sosul se lasă la fiert aproximativ un sfert de oră.

Între timp, te poţi ocupa de paste. Apă din abundenţă, sare după gust şi o linguriţă de ulei. Spaghetele uscate de la Pambac se adaugă doar după ce apa a început să clocotească şi se amestecă în ele, din când în când. Dacă vrei pastele al dente, verifică aproape de final consistenţa pastelor, cu o furculiţă şi scoate-le la scurs atunci când consideri că au textura potrivită.

După ce sosul este gata, poţi să îl torni peste paste, direct în farfurie şi să mai adaugi sare şi piper după gust.

Pentru reţeta tradiţională de paste alla matriciana, se foloseşte brânza pecorino, o brânză sărată, cu un proces de maturare de cel puţin 6 luni. Poţi înlocui această branză şi cu parmezanul, mai des întâlnit. 

*Pentru patru porţii


Reţete Recomandate

Plăcintă Poale în brâu cu dovleac ( de POST)


90 minute

mediu

Faina


vezi reţeta

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit à la Jamila Cuisine


130 minute

mediu

Faina


vezi reţeta

Cupcakes cu mălai şi căpşuni


40 minute

mediu

Malai


vezi reţeta

Inapoi la Reţete