Balmoş moldovenesc

20 minute
usor
Malai

Ingrediente

  • • 400 g mălai extra Pambac
  • • 1.250 litri lapte îndoit cu apă
  • • 200 g brânză de oi (burduf)
  • • sare
  • • smântână (facultativ)

Mod de Preparare

Balmoşul este un preparat tipic românesc, care este adesea confundat cu mămăliga.

Chiar dacă se prepară tot cu făină de mălai, la fel ca o simplă mămăligă, balmoşul nu trebuie să fie fiert în apă, ci în lapte.

Ca orice reţetă tradiţională, are numeroase variante şi interpretări, în funcţie de zonă şi tradiţia culinară.

La origini, balmoşul se fierbea în jintuială, acel zer gras ce rămânea în urma frământării şi stoarcerii urdei de oaie de către gospodari. Astăzi, jintuiala este destul de greu de găsit, mai ales la oraş, în afara pieţelor sau a stânelor, aşa că poţi folosi şi lapte îndoit cu puţină apă sau o smântână grasă pentru a prepara un balmoş gustos şi săţios.

Mai întâi, pune la fiert laptele îndoit cu apă, adăugând imediat sarea şi mălaiul extra Pambac.

După ce mălaiul a fiert şi este aproape gata, poţi adăuga brânză. Amestecă foarte bine şi mai lasă compoziţia la fiert încă puţin.

Poţi servi acest fel de mâncare atât cald, cât şi rece, cu garnitură sau fără, sau pe post de pâine lângă o ciorbă.