Alivenci moldoveneşti

60 minute
usor
Malai

Ingrediente

  • 0.5 litri lapte bătut
  • 250 ml lapte dulce
  • 500 g brânză de vaci
  • 8 linguri mălai extra Pambac
  • 5 linguri făină de grâu Pambac
  • 6 ouă
  • 400 g zahăr
  • 2-3 plicuri zahăr vanilat
  • 3-4 linguri smântână
  • Sare

Mod de Preparare

Reţeta de alivenci moldoveneşti este o reţetă cu tradiţie şi este printre singurele plăcinte tradiţionale româneşti la care se foloseşte mălaiul în compoziţie. Poţi folosi brânză de vaci simplă, sau poţi folosi jumătate din cantitate de brânză telemea, pentru a explora un gust inedit în plăcintă. O reţetă versatilă, ea poate fi şi un fel principal de mâncare, dacă foloseşti brânză sărată şi renunţi la a pune zahăr sau ca desert.

Se bat bine 5 ouă, apoi se încorporează în timp ce amesteci şi laptele bătut, brânza, laptele dulce, făina de grâu şi mălaiul. În timp ce omogenizezi întreaga compoziţie, adaugă şi un pic de sare, zahărul şi zahărul vanilat. Apoi, lasă compoziţia să se odihnească o jumătate de oră.

Într-un alt castron, amestecă bine brânza cu smântână şi cu un ou, apoi adaugă acest amestec în compoziţia deja preparată.

Apoi, pregăteşte tava pentru cuptor (întinde unt sau margarină pe toată suprafaţa), toarnă compoziţia de alivenci înauntru şi pune tava la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute.

Alivencii moldoveneşti se servesc fierbinţi, cu smântână pe deasupra. 

*Pentru patru porţii