Aluat pentru drob

50 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • • 500 g făină Pambac
  • • O ceşcuţă cu ulei
  • • O linguriţă cu sare

Mod de Preparare

Drobul este un aperitiv tradiţional românesc, specific Paştelui. Preparatul are la bază măruntaie de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi), verdeţuri şi ouă, aşezate într-un prapur de miel. Fiind o reţetă foarte populară şi apreciată, există un număr de variaţii ale acesteia, una dintre ele constând în folosirea unei foi de aluat în locul prapurului.

Umplutura poate fi şi ea schimbată, în funcţie de preferinţe. Se poate prepara şi cu carne de pui, o alternativă la fel de gustoasă ca şi carnea de miel.

Începe prin a face o moviliţă de făină pe masa de lucru, în mijlocul căreia torni uleiul şi apa călduţă în care ai dizolvat linguriţa cu sare.  În locul făinii albe, poţi folosi, ca alternativă, făină integrală de grâu Grania. Amestecă, pentru început, cu o furculiţă, iar mai apoi, când aluatul începe să se lege, frământă-l cu mâna până când se încorporează toată făina. Rezultatul trebuie să fie un aluat moale. Dacă ţi se pare că este prea tare, mai poţi adăuga puţină apă călduţă.

Continuă prin a bate aluatul timp de 15-30 de minute, până când nu se mai lipeşte.

Apoi, îl împarţi în turtiţe pe care le ungi cu puţin ulei şi le laşi să se odihnească o jumătate de oră acoperite cu o cratiţă încălzită. Pe masa de lucru acoperită cu o pânză curată, întinde una dintre turtiţele din aluat într-o foaie subţire, ca pentru tăiţei. Las-o să se zvânte puţin timp, până când îţi pregăteşti o tavă unsă cu ulei.

Taie marginile groase ale foii de aluat şi pune-o în tavă, iar apoi adaugă umplutura pentru drob şi adună marginile foii peste aceasta. Pentru aspectul lucios, unge preparatul cu un ou bătut înainte de a-l pune în cuptor, la foc potrivit, până se rumeneşte.

Din aluatul care ţi-a rămas, poţi prepara plăcinte cu diverse umpluturi sau îl poţi păstra la congelator până când ţi se face poftă de plăcintă.