Pentru românii creştini, pasca este unul dintre elementele alimentare şi spirituale principale asociate cu Sărbătoarea Paştelui.
Pentru început, pregăteşte plămădeala din drojdie cu lapte cald, zahăr şi făină. Poţi urma acelaşi procedeu ca în cazul reţetei de cozonac. După ce a crescut, încorporează plămădeala cu restul de făină, adăugând apoi laptele, gălbenuşurile şi mirodeniile.
În continuare, frământă aluatul timp de jumătate de oră. Abia după ce l-ai frământat foarte bine, poţi adăuga zahărul şi untul topit. Bate albuşurile spumă şi pune două linguri peste coca omogenă, continuând să frămânţi până la încorporarea perfectă a albusului.
Urmează să laşi coca la crescut, într-un loc cald, timp de 30 – 40 de minute. După ce coca a crescut, îţi poţi pregăti o planşetă presărată cu făină.
Întinde o foaie de aluat, de mărimea şi forma tăvii în care vrei să coci pasca. Aşază foaia de aluat în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. Dintr-o bucată de aluat păstrată, formează o împletitură şi asaz-o, de jur împrejur, pe marginea foii de aluat. Dacă nu vrei să foloseşti brânză pentru umplutură, şi îţi doreşti ceva mai aparte, poţi prepara o crema de ciocolată.
Dintr-o lingură de unt şi două de făină, pregăteşte un sos alb, peste care torni o ceşcuţă de lapte în care ai fiert, în prealabil, un baton de vanilie.
Lasă sosul să se răcorească puţin, apoi adaugă trei gălbenuşuri, 50 g de cacao diluată în 3 linguri cu lapte, o jumătate de ceşcuţă de smântână dulce şi 100 g de zahăr.
Amestecă totul bine şi toarnă sosul peste aluatul de pască, înainte de a-l introduce în cuptor.