Cozonac în 3 culori

120 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • • 1 kg făină Grania 000
  • • 1/2 pachet de unt topit
  • • 2 gălbenuşuri
  • • coaja rasă de la o lămâie
  • • 1 praf de copt
  • • 1 plic de zahăr vanilat
  • • 1 cubuleţ de drojdie pus într-o cană cu lapte călduţ la care s-a adăugat o lingură de zahăr
  • • 50 ml ulei
  • • lapte
  • Pentru umplutură:
  • • rahat
  • • nucă măcinată
  • • mac măcinat
  • • stafide
  • Pentru uns cozonacii
  • • un ou bătut sau un gălbenuş

Mod de Preparare

Pe lângă faptul că este un desert delicios, preferat de mulţi dintre noi, cozonacul reprezintă şi un simbol al sărbătorilor creştine. Cu timpul, au apărut numeroase varietăţi ale unei reţete simple, care la bază era, de fapt, o pâine mai specială.

Este şi cazul cozonacului în trei culori, care îmbină trei tipuri de cozonac din aluat pufos, cu umpluturi delicioase.

Mai întâi, fierbe nuca în lapte cu puţin zahăr, după gust. Foloseşte atât lapte cât ai nevoie pentru cantitatea de nucă măcinată, astfel încât, după fierbere, să obţii o pastă groasă, foarte consistentă.

În timpul fierberii, amestecă continuu cu o lingură, pentru ca nuca să nu se lipească de fundul cratiţei. Procedează în acelaşi mod şi cu macul. După ce ai pregătit nuca şi macul, taie rahatul în bucăţele mici.

Următorul pas este să pui făina Grania într-un vas, împreună cu praful de copt şi să adaugi zahărul, cele două gălbenuşuri, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi drojdia dizolvată în prealabil în lapte cald cu zahăr. Amestecă în timp ce adaugi, treptat, untul topit, după care, începe să frămânţi aluatul, adăugând, treptat, laptele cald şi uleiul. Este necesar să frămânţi aluatul timp de aproximativ o oră, până când se va desprinde cu uşurinţă de pe mâini şi va forma bule mici de aer.

Următorul pas este să acoperi aluatul cu un şervet şi să îl laşi la dospit într-un loc cald.

După ce aluatul a dospit, îl poţi împărţi în şase bucăţi egale. Ia trei dintre cele şase bucăţi şi pune, pe fiecare, umplutura de nucă, mac şi rahat. Alege un cozonac cu nucă, unul cu mac şi unul cu rahat şi începe să îi împleteşti cu grijă. Procedează la fel şi cu ceilalţi trei cozonaci rămaşi. La final, după ce ai obţinut cei doi cozonaci împletiţi, aşază-i în tăvi unse cu ulei. Pentru aspectul lucios, unge cozonacii cu oul bătut.

Îi poţi lăsa să mai dospească puţin în tăvi, după care îi poţi introduce în cuptorul încins, pentru aproximativ jumătate de oră, la foc potrivit.