Cozonac moldovenesc

120 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • • 1 kg făină Grania 000
  • • 300 g zahăr
  • • 5 ouă
  • • 200 g unt
  • • 500 ml lapte
  • • 1 linguriţă cu sare
  • • arome
  • Pentru umplutură:
  • • miez de nucă
  • • mac
  • • rahat
  • • cacao
  • • stafide

Mod de Preparare

Cozonacul este, în egală măsură, un desert tradiţional românesc, dar şi bulgăresc. De asemenea, există şi varianta italiană a cozonacului, numită panettone. Prepararea cozonacului diferă de la o zonă la alta, românii preferând tipul de cozonac pufos, crescut cu drojdie şi cu diferite umpluturi, precum ciocolata, nuca măcinată sau rahatul.

Primul pas în prepararea acestei reţete este să pregăteşti maiaua din puţină făină, drojdie proaspătă, lapte şi o linguriţă de zahăr. Pune-o deoparte, pentru a avea timp să dospească.

Între timp, amestecă gălbenuşurile celor 5 ouă cu restul de zahăr, sare, aromele (după placul tău, acestea pot fi esenţe de rom, vanilie, migdale, etc), laptele şi făina, încorporând, la final, şi untul topit. Pentru această reţetă, este important să cântăreşti fiecare ingredient şi să nu apreciezi cantităţile după ochi.

Următorul pas este să adaugi maiaua dospită în această compoziţie şi să o laşi la fermentat, cel puţin o oră. Este bine ca încăperea în care pregăteşti cozonacii să aibă o temperatură de peste 22 de grade, iar locul în care îi laşi la dospit să fie ferit de curent.

La final, împarte aluatul, adaugă umplutura dorită (miez de nucă, mac, rahat, cacao sau stafide) şi aşază cozonacii în forme. Pentru că aceştia să iasă pufoşi, îi mai poţi lăsa la dospit încă puţin. Înainte să îi pui în cuptor, unge cozonacii cu un ou bătut cu jumătate de linguriţă de zahăr şi un praf de sare. Acest lucru va face coaja crocantă şi lucioasă.

Urmează să coci cozonacii în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de o oră.

Pentru rezultate foarte bune, toate ingredientele, inclusiv făina Grania, trebuie să fie la temperatura camerei.