Cozonac moldovenesc cu aluat opărit

130 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 250 g de zahăr
  • 1 kg de făină Grania pentru cozonac
  • 450 ml lapte
  • 8 gălbenuşuri
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • Coaja de la o lămâie
  • 1 linguriţă esenţă de lămâie
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie
  • Sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g rahat
  • 150 g zahăr pudră
  • 200 g nucă măcinată
  • 30 g cacao
  • 4 albuşuri

Mod de Preparare

Pentru început, punem 100 g de făină Grania pentru cozonac într-un bol mai mare şi o opărim cu 200 de ml de lapte clocotit. Punem 200 ml de lapte clocotit din întreaga cantitate de 450 de ml. Amestecăm foarte bine cu o lingură şi aşteptăm ca acest amestec să se răcească cât să nu ne ardă la degete.

În momentul în care amestecul s-a răcit şi nu mai arde la degete, sfărâmăm în el drojdia proaspătă. Adăugăm o lingură de zahăr şi amestecăm din nou totul foarte bine. Apoi, adăugăm din laptele călduţ rămas, aproximativ 50 de ml şi amestecăm totul foarte bine cu un tel. Lăsăm acum acest amestec să crească pentru aproximativ 20 de minute.

Când maiaua a crescut, punem în ea restul de zahăr, gălbenuşurile care sunt la temperatura camerei şi cernem deasupra restul de 900 g de făină Grania pentru cozonac. Adăugăm şi coaja de lămâie, esenţa de lămâie, esenţa de vanilie, sarea şi începem să frământăm. Adăugăm şi laptele călduţ rămas, puţin câte puţin, până când se va forma un aluat.

Atunci când aluatul s-a format, începem să adăugăm din ulei, puţin câte puţin şi continuăm să frământăm, până când vom termina uleiul şi apoi vom face acelaşi lucru şi cu untul. În total, vom frământa aproximativ o jumătate de oră.

După ce am adăugat uleiul şi untul, aluatul va fi foarte moale, dar foarte puţin lipicios. Îl adunăm acum într-o bilă, îl acoperim cu o folie de plastic şi îl lăsăm să crească pentru aproximativ o oră sau până când îşi va dubla volumul.

Cât timp creşte aluatul, ne ocupăm de umplutură. Aşa că punem nuca măcinată într-un bol mai mare, adăugăm cacaua, zahărul pudră şi amestecăm foarte bine totul. Adăugăm cele 4 albuşuri şi amestecăm cât să obţinem o cremă. Crema este gata, aşa că o lăsăm deoparte, până când vom avea nevoie de ea.

Când aluatul a crescut, îndepărtăm folia de plastic, scoatem aluatul din bol, îl aplatizăm uşor şi îl tăiem în 4 bucăţi egale. Pentru a face un cozonac, folosim două bucăţi de aluat. O luăm pe prima şi punem puţin ulei peste aluat şi pe blatul de lucru şi începem să îl aplatizăm şi să îl întindem folosindu-ne de mâini.

După ce am întins aluatul, începem să punem din crema cu cacao şi nucă, cam un sfert şi o vom întinde uniform, folosind o spatulă. Peste cremă, punem bucăţele de rahat şi vom rula aluatul. Închidem foarte bine capetele şi punem ruloul deoparte, cât timp ne vom ocupa şi de cealaltă bucată de aluat. După ce am format cele două rulouri, le împletim şi le transferăm într-o tavă de cozonac, unsă cu ulei. Procedăm în acelaşi fel şi cu celălalt cozonac.

După ce am format ambii cozonaci, îi ungem cu ou bătut şi îi presarăm cu zahăr. Îi vom da acum la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 160 °C, pentru aproximativ 60-70 de minute.

Când cozonacii s-au copt, îi lăsăm să se răcească pentru cel puţin o oră, iar apoi îi putem servi. Atunci când s-au răcit, îi putem felia. Arată absolut minunat şi miros incredibil. Sunt foarte pufoşi, se desfac în fâşii şi sunt plini de umplutură.

Sper din suflet să încercaţi şi voi cozonacul moldovenesc, pregătit cu făina Grania şi să vă fie de folos. Poftă bună!