O reţetă simplă de cozonac, care îţi va demonstra că e posibil să faci cozonac în casă fără să depui foarte mult efort la frământat. La final, vei avea un cozonac pufos şi plin de savoare, perfect pentru a completa masa de sărbători.
Mai întâi, trebuie să cerni făina şi să amesteci în ea drojdia mărunţită foarte bine. Separă ouăle şi pune deoparte, în frigider, 5 albuşuri. Amestecă foarte bine gălbenuşurile şi trei ouă întregi (şi albuş, şi gălbenuş), cu un praf de sare.
Separat, dizolvă zahărul în lapte, apoi adaugă ouăle bătute, coaja de lămâie, zahărul vanilat. La final, poţi turna deasupra şi făina cu drojdie, amestecând până când ai un aluat consistent şi omogen.
Pune şi untul tăiat în bucăţele (nu trebuie să fie foarte rece, direct de la frigider) şi ridică de câteva ori aluatul din castron, până când untul e parte din compoziţie. Astfel format, aluatul trebuie lăsat la crescut aproximativ o oră şi jumătate.
Între timp, bate spumă cele cinci albuşuri care au stat la frigider, pune un praf de sare şi jumătatea de kilogram de zahăr, presărat puţin câte puţin. Vei obţine o spumă mai tare, în care trebuie să adaugi apoi nuca măcinată. Coca se împarte în două, se întinde pe blatul de bucătărie pe care ai presărat un pic de făină. Pe fiecare din cele două bucăţi de aluat se toarnă umplutura cu nucă, apoi se rulează uşor.
Următorul pas este să ungi două tăvi de cozonac cu unt, să aşezi cozonacii în ele şi să laşi din nou cozonacii la crescut, la loc cald, timp de 20 – 30 de minute. După aceea, unge cozonacii cu ou bătut şi bagă tăvile în cuptorul încălzit în prealabil. Focul trebuie să fie potrivit iar cozonacii trebuie să stea la cuptor aproximativ jumătate de oră. E important ca în timp ce cozonacii sunt la copt, să nu deschizi uşa cuptorului.
La această reţetă simplă de cozonac nefrământat, secretul constă în folosirea unei făine de bună calitate, care va permite cozonacului să crească frumos.