Elice cu pesto de leurdă, seminţe de pin şi brânză de capră

20 minute
usor
Paste

Ingrediente

  • Elice Pambac 400g
  • leurdă - 4 mănunchiuri
  • ulei măsline 120 ml
  • sare - o linguriţă
  • seminţe de pin 100 g (sau miez de nucă)
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • brânză de capră rasă 50g

Mod de Preparare

Sosul Pesto, de inspiraţie italiană, este, în mod tradiţional, din busuioc pisat, usturoi, brânză tare şi seminţe de pin prăjite. Sosul poate fi nuanţat, de exemplu există o reţetă de Pesto Rosso, care are la bază roşii uscate sau ardei roşu. Se spune că cea mai bună aromă a acestui sos derivă din folosirea unui mojar de piatră şi a unui pistil de lemn, însă foarte des în zilele noastre, realizarea acestui sos se face cu ajutorul unui blender.

Primăvara, cel mai bun ingredient pentru un sos de pesto este leurda, care va oferi o pastă extrem de aromată. În loc de seminţe de pin, un efect similar va fi oferit de nuca pisată. Un pesto românesc, plin de arome vii, de primăvară, este un sos numai bun pentru fusili de la Pambac, perfect şi pentru post.

Poţi începe prin a pune pastele la fiert. Înainte de toate, adaugă în apă un pic de sare şi un strop de ulei şi las-o la clocotit. Pastele uscate se adaugă doar după ce apa clocoteşte. Se mai recomandă să amesteci din când în când în oală, pentru ca pastele să nu se lipească. Un alt detaliu important este ca atunci când  scoţi pastele şi le pui la scurs, să nu le pui sub jet de apă fierbinte (această procedură este recomandată doar la salatele cu paste), ci să le laşi să se răcească un pic, la temperatura camerei.

Cât fierb pastele, te poţi ocupa de sosul pesto de leurdă. Dacă foloseşti blenderul, trebuie să pui, pe lângă frunzele spălate de leurdă, mugurii de pin (sau miezul de nucă) şi uleiul de măsline. La final, adaugă sucul de lămâie şi sare, după gust. Dacă vrei să îmblânzeşti gustul usturoiat al leurdei, poţi adauga în sos şi o jumătate de linguriţă de miere.

Pastele elice fierbinţi se pun în farfurii, se pune sos din belşug şi pe deasupra se rade brânza de capră. 

*Pentru patru porţii