Găluşte de aur

60 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • • 500 g făină Grania 000 pentru prăjituri
  • • 30 g drojdie
  • • 3 linguri cu zahăr praf
  • • 2 gălbenuşuri
  • • 2-3 linguri cu ulei
  • • un praf de sare
  • • 200 g unt (margarină)
  • • 250 g nucă măcinată

Mod de Preparare

Aranygaluska sau găluştele de aur este un preparat unguresc, din aluat asemănător cu cel al cozonacului. A devenit o delicatesă foarte populară la mijlocul secolului XX, fiind adusă în America de către imigranţii din Ungaria, care au început să vândă aranygaluska în brutăriile lor. Acest desert poate fi considerat un mix între cinnamon buns şi clasicele gogoşi şi este perfect pentru a-l împărţi cu cei dragi.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să dizolvi drojdia cu puţin zahăr în laptele cald.  Apoi, adaugă făina Grania pentru prăjituri, gălbenuşurile, sarea şi restul de zahăr. În această compoziţie, pune lapte cald, până când obţii un aluat potrivit de moale.

Adaugă treptat uleiul, în timp ce frămânţi bine aluatul, care, la final, trebuie să devină elastic şi omogen.

Următorul pas este să acoperi aluatul cu un şervet şi să îl pui la crescut într-un loc cald, până îşi dublează volumul. În timp ce aştepţi ca aluatul să crească, poţi pregăti untul topit şi nuca măcinată. Pe o planşetă presărată cu făină, întinzi aluatul într-o foaie de grosimea unui deget, deoarece urmează ca acesta să mai crească.

Folosind un pahar sau o formă, poţi începe să decupezi rondele, pe care le aşezi, una lângă alta, într-o tavă de tort. Apoi, stropeşti găluştele cu untul topit şi presari deasupra nuca măcinată. Urmează încă un strat de rondele pe care le aşezi în tavă, adăugând apoi untul şi nuca rămase.

Introdu tava în cuptor de îndată ce ai aprins focul, deoarece găluştele vor creşte pe măsură ce cuptorul se va încălzi.După ce cuptorul s-a încălzit suficient, poţi reduce flacăra până când găluştele sunt coapte. Pentru savoare, poţi servi găluştele de aur cu dulceaţă, cremă de vanilie sau ciocolată.