Macaroanele cu brânză sunt cu siguranţă un gust pe care ţi-l poţi aduce aminte din copilărie. O alternativă la mac n’cheese-ul de inspiraţie americană, această reţetă de macaroane cu brânză are ingrediente mai interesante, cum ar fi arpagicul şi salvia, care vor aduce nuanţe de gust noi reţetei clasice.
Brânza aleasă este şi ea importantă – poţi folosi o telemea proaspătă, sau o brânză mai tare, maturată. Sau, în funcţie de preferinţe, poţi amesteca două, trei tipuri de brânză.
Poţi începe prepararea reţetei cu macaroanele Pambac – pune apa la clocotit, apoi adaugă un praf de sare şi o linguriţă de ulei. Pune macaroanele în apă doar atunci când aceasta fierbe şi ai grijă să respecţi timpul necesar, trecut pe ambalajul pastelor. Apoi, scurge macaroanele de apă într-o sită şi lasă-le să se răcorească.
Între timp, curăţă arpagicul, apoi toacă-l mărunt şi pune-l la călit în unt, într-o tigaie încăpătoare. Atunci când e rumenit, toarnă laptele (încălzit în prealabil) peste arpagic şi brânza tăiată bucăţele. Amestecă cu o lingură de lemn până se topeşte brânza şi sosul capătă consistenţă.
Acum, poţi pregăti tava cu macaroane pentru cuptor. Amestecă macaroanele cu sosul de brânză şi pune câteva felii subţiri de roşie pe deasupra. Apoi, bagă tava în cuptorul încins în prealabil, şi lasă macaroanele aproximativ 10 minute la copt. Între timp, spală firele de salvie şi apoi căleşte-le în ulei de măsline. Înainte de a scoate tava din cuptor, presară salvia peste macaroane.