Mămăligă pripită

25 minute
usor
Malai

Ingrediente

  • • 1 litru apă
  • • 300 g mălai extra Pambac
  • • 1 linguriţă sare

Mod de Preparare

Mămăliga poate fi preparată în două feluri: fiartă sau pripită. Diferenţa dintre cele două este că pentru mămăliga fiartă, se adaugă tot mălaiul dintr-o dată în apă cu sare şi se lasă la fiert. Pregătirea mămăligii pripite constă în adăugarea treptată a mălaiului, în apă fierbinte, aşteptând ca acesta să fiarbă în mod egal. Aceasta este gata mult mai repede decât mămăliga fiartă.

Pentru început, pune apa la fiert într-un ceaun sau într-o oală smălţuită şi adaugă linguriţa de sare, împreună cu puţin mălai, presărat în ploaie. Când apă şi-a atins punctul de fierbere, poţi adăuga restul de mălai, amestecând continuu cu un tel în formă de pară sau cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloaşe.

Mălaiul se îngroaşă destul de repede la fiert, de aceea este important să nu te opreşti din amestecat, până când obţii o textură asemănătoare cu cea a unui terci mai consistent. Fierbe mămăliga timp de 8-10 minute, iar apoi, cu o lingură udată în apă rece, adună mămăliga de pe pereţii vasului spre centrul acestuia şi mai las-o să fiarbă puţin.

După ce ai luat-o de pe foc, rastoarn-o repede pe un tocător de lemn. Poţi servi mămăliga cu lapte simplu, îndulcit, bătut, iaurt, cu unt şi brânză, smântână, ouă ochiuri sau jumări.