Pâine cu lapte

90 minute
mediu
Faina

Ingrediente

  • • 1 kg de făină Pambac 000
  • • 600 ml lapte
  • • 40 g drojdie
  • • o lingură cu ulei
  • • 20 g zahăr
  • • 2 linguriţe cu zahăr

Mod de Preparare

Cu puţină îndemânare şi răbdare, poţi prepara acasă pâine albă, integrală, cu cereale, cu seminţe sau pâine graham. Dacă vrei, poţi folosi reţeta tradiţională, cea a bunicii, sau poţi economisi timp utilizând aparate specializate pentru pâine. Această reţetă reprezintă un avantaj pentru momentele când îţi doreşti o pâine proaspătă, caldă, pentru masa de prânz sau pentru cină.

Primul pas în prepararea pâinii este să cerni făina Pambac într-un vas încăpător şi să adaugi, în mijlocul ei, drojdia frecată cu zahăr.  Apoi, pune pe rând uleiul, laptele rece şi sarea. Următorul pas constă în frământarea aluatului, până când acesta rămâne fără bule de aer şi se desprinde uşor de pe mâini. Pune pâinea într-un loc cald şi las-o la crescut.

În acest timp, îţi poţi pregăti câteva forme presărate cu făină.  După ce a crescut, ia bucăţi din aluat, formează pâinicile şi pune-le în formele de copt. Înainte de a le introduce în cuptor, lasă-le să mai crească puţin în forme, şi apoi unge-le cu ou bătut, amestecat cu lapte, pentru un aspect lucios.

Pentru un rezultat perfect, pâinea trebuie să stea în cuptor timp de o oră, la foc potrivit. În cazul în care ţi-a mai rămas aluat, poţi face din acesta croissante delicioase cu ciocolată, gem sau rahat.