Această reţetă, de paste bolognese, îşi are originea în Bologna, un oraş din nordul Italiei. Sosul consistent, cu multă carne şi roşii, poate suporta diferite nuanţe ale gustului, în funcţie de preferinţe – există reţete care pornesc de la o bază de legume, la care se adaugă un pic de lapte, înainte de fierbere şi există reţete în care vinul are un rol important şi se adaugă în timpul reducţiei, înainte de a încorpora în sos roşiile.
Fiind o reţetă cu carne, alături de pastele cu sos bolognese se recomandă vinul roşu, care poate avea un gust bogat, floral. Alături de carnea bine preparată, în sosul bogat, va construi o experienţă greu de uitat.
Tipul de carne ales este, bineînţeles, extrem de important în această reţetă. Este ideal să cumperi carne de vită cu cât mai puţină grăsime, eventual să eviţi carnea gata tocată. Dacă vrei să respecţi în detaliu reţeta tradiţională italiană, evită să înlocuieşti carnea de vită cu cea de curcan sau pui.
Primul pas în realizarea acestei reţete este să căleşti legumele. Ceapa şi usturoiul se pun primele în tigaie, apoi, după ce acestea sunt moi, urmează şunca, pe care e necesar să o tai în bucăţi mici înainte.
În continuare, adaugă morcovul tocat mic si prazul şi frunza de dafin, şi lasă-le pe toate câteva minute în tigaie, la foc moderat. Urmează carnea tocată, moment în care este bine să măreşti puterea focului. Carnea trebuie prăjită până când se rumeneşte, iar apoi, trebuie adăugat vinul. Lasă totul la fiert până când volumul sosului se reduce cu aproximativ o treime.
Între timp, poţi pune la fiert pastele. Nu uita regula de bază – adaugă pastele doar după ce apa clocoteşte. În apă, nu uita să pui un pic de sare şi o linguriţă de ulei. În timp ce pastele fierb, amestecă de câteva ori în ele, pentru a evita ca acestea să se lipească de oală. Este de preferat ca atunci când scurgi pastele, să nu le pui sub jet de apă rece, ci să le laşi câteva minute la răcit, la temperatura camerei.
Sosul e acum către final – poţi adăuga roşiile şi bulionul, apoi mai laşi câteva minute tigaia pe foc, pentru ca roşiile să tragă un clocot. Alternativ, dacă e pe gustul tău, poţi incorpora în sos şi un pic de parmezan. Înainte să scoţi de pe foc sosul, pune şi pătrunjelul verde.
Sosul se toarnă direct în farfurie, peste pastele fierbinţi. Poţi adăuga sare şi piper, râşnite proaspăt, şi parmezan. Poftă bună la paste bolognese!
*Pentru opt porţii