Hribii, denumiți și funghi porcini în Italia, sau mânătărci sau pitonci în România, sunt printre cele mai savuroase tipuri de ciuperci de pădure. Cu gustul lor intens și consistența specifică, hribii vor fi vedetele în această rețetă rapidă de paste.
Prima dată, trebuie să cureți ciupercile. Dacă folosești hribi proaspeți, gustul lor va fi excelent, însă trebuie să te asigur că i-ai spălat și curățat foarte bine. Apoi, îi poți tăia felii – nu foarte mici, și îi pui la călit în unt, alături de usturoiul tocat. Nu ține foarte mult pe foc, usturoiul nu trebuie să se facă maro, iar hribii trebuie să își păstreze textura, nu să se inmoaie excesiv.
După câteva minute, poți turna și smântâna în tigaie, care trebuie lăsată la scăzut. Între timp, adaugă nucșoara, sare și piper.
Spiralele se pun la fiert în apă clocotită, în care ai adăugat în prealabil un pic de sare și o linguriță de ulei. Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar apoi se scurg de apă într-o sită. Nu e recomandat să le treci pe sub un jet de apă rece decât în cazul în care prepari o rețetă de salată cu paste (temperatura le scade foarte mult iar în combinație cu un sos fierbinte, rezultatul poate influența în mod negativ gustul).
La final, pune sosul de smântână cu hribi peste spiralele Pambac și presară pătrunjelul verde, tocat mărunt. Pentru extra gust, poți pune și un pic de parmezan. Poftă bună!
*Pentru două porţii
Hribii sunt unele dintre cele mai apreciate ciuperci din punct de vedere culinar. Dintre zecile de tipuri de ciuperci folosite în bucătărie, hribii se remarcă prin aroma lor bogată.
Alături de paste şi de sosul alb şi cremos, acestea fac împreună un preparat delicios, gata în doar 15 minute, simplu şi totodată sofisticat. Începe prin a pune pastele la fiert, conform instrucţiunilor de pe pachet, într-o oală cu apă, în care ai adăugat un strop de sare şi unul de ulei. În timp ce pastele fierb, îţi poţi pregăti ingredientele pentru sos.
Curăţă ciupercile şi taie-le felii subţiri, iar ceapa tai-o cubuleţe. Într-o tigaie cu ulei încins, pune ciupercile şi ceapa la călit. Este indicat ca ciupercile să fie călite la foc mare, pentru a se rumeni frumos şi a-şi păstra aroma intensă.
De asemenea, este bine să le găteşti fără să le acoperi, pentru ca apa reţinută în ele să se evapore. După ce s-au călit bine, adaugă peste ele smântână şi caşcavalul dat pe răzătoare. Lasă această compoziţie să dea în clocot de câteva ori, apoi pune pătrunjelul tăiat mare, urmat de sare şi piper, după gust.
Scurge pastele fierte de apă şi pune-le în tigaie, peste sos. Este bine să serveşti acest preparat cât încă este fierbinte.