Dacă vrei să găteşti ceva pentru un eveniment deosebit sau pentru o cină specială, această reţetă de paste este ceea ce trebuie. Anşoa funcţionează în cam orice tip de preparat, în cantităţi mici aduce un soi de fineţe gustului – poţi folosi acest peşte savuros în dressinguri pentru salată, sosuri pentru paste sau toppinguri de pizza.
În reţeta de spaghete cu anşoa, secretul stă în mixul de inspiraţie mediteraneană – peşte cu măsline, usturoi şi ulei de măsline, alături de paste fierbinţi şi notele distincte ale caperelor, totul construind un ansamblu aromat, o poveste a contrastelor.
Mai întâi de toate, curăţă şi toacă usturoiul. Dacă foloseşti roşii proaspete, trebuie mai întâi să le opăreşti, apoi să le treci prin apă rece. Următorul pas este să cureţi cotoarele, să scoţi seminţele şi să tai pulpa cubuleţe. Dacă vrei să scurtezi această etapă sau nu e sezonul roşiilor proaspete şi bune, poţi folosi roşii la conservă, dar asigură-te că sunt de calitate şi că nu vei face un compromis la nivel de gust.
Atenţie şi la capere – trebuie să le torni într-o strecurătoare şi să le ţii câteva secunde bune sub un jet de apă rece, pentru a scăpa de gustul de oţet. Apoi, le scurgi şi caperele sunt gata de adăugat în reţeta de spaghete cu anşoa.
În timp ce te ocupi de ingredientele pentru sos, poţi pune şi pastele la fiert. Nu uita, e foarte important să pui suficient de multă apă şi să adaugi sare şi o lingură de ulei în timp ce apa clocoteşte. De-abia apoi adaugi pastele, şi amesteci de câteva ori în timp ce fierb, conform timpului necesar trecut pe ambalaj. Dacă preferi pastele al dente, verifică cu o furculiţă care e consistenţa pastelor, în timpul fierberii şi scoate-le atunci când sunt au ajuns la textura potrivită.
Sosul pentru pastele cu anşoa, capere şi măsline e rapid şi simplu de făcut – într-o tigaie încingi untul şi uleiul de măsline, apoi căleşti rapid roşiile, în care ai adăugat ustoroiul şi caperele. Apoi, se lasă la fiert moderat 10 – 15 minute. Adaugi sare şi piper.
Acest sos se adaugă peste spaghetele fierbinţi, se presară pătrunjel şi se adaugă măslinele şi anşoa.
*Pentru patru porţii