Pesto-ul genovez e unul din cele mai populare sosuri pentru paste. Busuiocul verde, în combinaţie cu miezul de nucă (sau, tradiţional, seminţele de pin), cu uleiul de măsline şi cu caşcavalul sau parmezanul, traduc accentele mediteraneene pentru o cină romantică sau un prânz gustos. O variantă a sosului de pesto se poate face cu leurdă, o variantă locală la busuiocul din reţeta iniţială.
Toacă miezul de nucă, spală busuiocul şi rupe-i frunzele. Curăţă şi usturoiul şi apoi pasează totul în robotul de bucătărie sau în blender. Dacă ai un mojar, poţi face acest amestec şi cu ajutorul său, e chiar recomandat, fiindca gusturile vor fi mai pregnante. Apoi mixează sosul cu sare, ulei şi caşcaval ras, până obţii o pastă foarte cremoasă. Poţi lăsa sosul la rece, în frigider, până când sunt gata pastele.
Pune apa la fiert, cu un pic de sare şi o linguriţă de ulei. De-abia când dă în clocot poţi adăuga spaghetele Pambac. Apoi, lasă-le la fiert, respectând timpul de fierbere trecut pe ambalaj. După ce spaghetele sunt fierte (sau al dente, în funcţie de preferinţe), scurge-le de apă. Apoi, pastele se amestecă cu sosul de pesto şi se aranjează în farfurii.
Poţi orna fiecare farfurie cu frunze de busuioc şi dacă vrei, cu un pic de parmezan.
*Pentru patru porţii