Sosul Marinara este unul din cele mai cunoscute sosuri italiene, o reţetă care are originea în Napoli şi care are în compoziţie de obicei, roşii, împreună cu usturoi, ierburi şi ceapă. Există multe variaţii ale sosului de paste Marinara, care au nuanţat gustul cu ajutorul unor ingrediente precum caperele, măslinele, condimente sau vin.
Începe prin a fierbe pastele, conform instrucţiunilor de pe pachet.
Între timp, pregăteşte sosul. Usturoiul se taie în feliuţe subţiri şi se prăjeşte în uleiul de măsline, pentru a-i da aromă. Apoi, urmează roşiile, care trebuie opărite şi decojite în prealabil. Dacă vrei o aromă deosebită a roşiilor, le poţi coace pe grătar înainte să le adaugi în sos. În tigaia cu uleiul de măsline aromat, adaugă roşiile proaspete şi lasă-le să fiarbă câteva minute. Vor lăsa apă iar atunci când apa începe să se evapore este timpul să adaugi vinul. Adaugă apoi busuiocul, oregano, cimbrul şi rozmarinul. Bineînţeles, sosul va ieşi mai aromat dacă acestea sunt verzi. Adaugă ierburile aromatice după gust, în funcţie de preferinţe.
Lasă apoi sosul la fiert timp de 20, 30 de minute şi serveşte-l peste pastele fierbinţi. Poţi adăuga, după gust, parmezan ras, la final.
*Pentru două porţii